Strict Standards: Declaration of TEMPLATE::fetch() should be compatible with Smarty_Internal_TemplateBase::fetch($template = NULL, $cache_id = NULL, $compile_id = NULL, $parent = NULL, $display = false, $merge_tpl_vars = true, $no_output_filter = false) in /home/akhmedic/public_html/includes/core/Template.class.php on line 13
Apendicita Acuta | AKH Professional Klinic

AKH Professional Klinic

Excelenta in Servicii Medicale

Apendicita Acuta

 

 

Apendicita acuta

 

Apendicita acuta reprezinta o inflamatie a apendicelui care se manifesta prin dureri periombilicale sau in fosa iliaca dreapta si poate reprezenta o urgenta chirurgicala.

 

Ce simte pacientul?

 

  • la debut, durere de intensitate variabila, cu sediu periombilical. Dupa cateva ore durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta.

  • durerea are caracter colicativ si poate fi insotita de greata, varsaturi si febra moderata.

     

Ce constata medicul?

 

- sensibilitate a punctului apendicular (punctul lui McBurney) aflat la mijlocul liniei dintre ombilic si spina iliaca anterosuperioara.

  • la palparea fosei iliace drepte, sensibilitate locala, o usoara reactie de aparare si o durere profunda care se accentueaza la decompresiunea brusca a abdomenului (semnul lui Blumberg).

  • de asemenea, palparea profunda a fosei iliace drepte in timpul contracturii psoasului (prin ridicarea membrului drept intins) poate duce la accentuarea durerii.

  • contractura abdominala si impastarea fosei iliace drepte sunt semne de afectare peritoneala.

 

Pentru confirmarea diagnosticului clinic se pot efectua analize de sange (ce vor evidentia o crestere a numarului de leucocite) si o ecografie abdominala.

 

Principala complicatie a bolii o reprezinta perforatia ce poate duce la bloc apendicular sau peritonita generalizata.

 

Apendicita acuta beneficiaza de tratament chirurgical ce trebuie practicat de urgenta in caz de abces apendicular sau peritonita generalizata.

 

Dr.Mircea Cazaceanu

Medic Specialist Medicina de Familie

AKH Medical - Clinica Muncii