AKH Professional Klinic

Excelenta in Servicii Medicale

Depresia postnatala

Depresia este reprezentata de o serie de simptome, cum ar fi pierderea energiei si a interesului in activitatile zilnice si in viata, tristete, pierderea poftei de mancare, dificultati de concentrare, autocritica, sentimente de disperare, dureri fizice, izolarea de ceilalti, iritare, dificultati in luarea deciziilor si ideatie suicidara. Multe persoane depresive sunt simultan si anxioase. Aceste persoane se ingrijoreaza des, au senzatii de voma sau ameteli, uneori pot avea bufeuri, vedere incetosata, tahicardie sau transpiratii.

Depresia clinica variaza intre moderat si sever. De exempu, unele persoane au doar cateva simptome. Altele sufera de depresie severa, avand un numar ridicat de simptome frecvente, de durata lunga, neplacute.

Depresia dupa nastere, numita si depresia postpartum, este o forma de depresie care afecteaza, in general femeile in primele luni pana la un an dupa ce au nascut, insa se poate intalni si la barbati, dar intr-un procent net inferior femeilor. 

Desi cauzele acesteia nu se cunosc, aparitia ei este pusa de obicei pe seama modificarilor hormonale care au loc dupa nastere. De asemenea, printre factorii care favorizeaza instaurarea acestiu tip de depresie la femei, se numara: 

- lipsa de sustinere emotionala si lipsa de ajutor din partea sotului, 
- mariaj conflictual, 
- dificultati materiale si financiare, 
- lipsa intimitatii dupa nastere, 
- probleme grave de sanatate ale copilului, complicatii in timpul sarcinii sau la nastere, 
- predispozitia la depresie a tinerei mame ( existenta unor episoade anterioare). 

Dincolo de siptomele comune oricarei forme de depresie (tristete, pierderea interesului, insomnie, lipsa apetitului, scaderea in greutate sau ingrasarea neintetionata), in depresia post partum apar siptome specifice: 

- mama nutreste ganduri agresive fata de copil, 
- isi manifesta preponderent emotiile negative fata de acesta, in detrimentul celor pozitive, 
- este mai putin disponibila din punct de vedere emotional, mai putin sensibila si responsiva la modul de comunicare al bebelusului. 

Una din consecintele depresiei post partum asupra copilului este "atasamentul nesigur" - copilul reactioneaza la iesirea mamei din camera ( din raza lui vizuala) ca la un abandon. La copiii mai mari care au fost expusi simptomelor depresive dupa nastere, s-au observat probleme de dezvoltare cognitiva si socio-emotionala. Pe termen lung, lipsa de atasament poate duce la probleme de relationare. De asemenea, copiii cu atasament nesigur este mai probabil sa fie diagnosticati mai tarziu cu depresie. 

Indiferent care ar fi starea mamei, pentru a preveni aceste consecinte nedorite, este bine ca dupa nastere sa primeasca sprijin emotional din partea familiei ( in special a tatalui copilului) si ajutor efectiv ( la ingrijirea copilului, gospodarie, etc.) 

Din pacate, lipsa unor informatii pertinente, sentimentul de vinovatie si de rusine generat de un instinct matern diminuat sau inexistent, determina multe femei sa ascunda aceste simptome si sa sufere in tacere. Aceasta atitidine nu numai ca nu are vreun efect pozitiv, dar le si agraveaza starea. Daca este diagnosticata, depresia post partum poate fi tratata cu ajutorul psihoterapiei si, in cazuri mai grave, medicamentos.

 

Daniela Sima

Psihoterapeut