AKH Professional Klinic

Excelenta in Servicii Medicale

Eritrocitele

 

 

Sangele este un tesut celular format din elemente celulare (elemente figurate) suspendate in plasma. Raportul dintre aceste elemente si plasma este de aproximativ 40:60. Masa eritrocitara reprezinta circa 99% fata de masa leucotrombocitara, de numai 1%.

Eritrocitele sunt cunoscute si sub numele de hematii sau celulele rosii (RBC= red blood cells). Ansamblul etapelor prin care care trece eritrocitul, de la celula pluripotenta pana la eritrocitul imbatranit si eliminarea lui din circulatie, cuprinde 3 compartimente:

  • elementele imature care formeaza eritropoieza (nasterea hematiilor)

  • eritrocitele circulante impreuna cu cele care stagneaza in sinusurile sanguine, cu rol functional in transportul oxigenului

  • retragerea din circulatie a hematiilor imbatranite (hemoliza) si recuperarea materialelor din care sunt alcatuite => moartea eritrocitelor.

Principala functie a eritrocitelor este restransa la protectia hemoglobinei si la transportul oxigenului atmosferic la tesuturi si, in sens invers, a dioxidului de carbon (CO2) la plamani, de unde este eliminat in exteriorul organismului.

Eritrocitul este o celula anucleata; forma eritrocitului normal este de disc biconcav, cu marginile rotunjite; aspectul reprezinta o adaptare la functia respiratorie, deoarece sub aceasta forma eritrocitele au suprafata cea mai mare la volumul cel mai mic. Eritrocitul este format in proportie de 60% din apa, 30-35% din hemoglobina si 5-7% din alte substante care intra in compozitia membranei. Durata de viata medie a unui eritrocit este aproximata la 120 de zile.

Constantele eritrocitului normal:

  • Numaratoarea eritrocitelor – valori normale la barbati : 5.2 – 5.8/10ˆ6/uL; valori normale la femei: 4.04-5.2 /10ˆ6/uL; la nou-nascut valorile apar mai ridicate de 5/10ˆ6/uL.

  • Hematocritul - valori normale la barbati: 40-50%; valori normale la femei: 36-46%.

  • Hemoglobina - valori normale la barbati: 13-16g/dl; valori normale la femei: 11.5-14g/dl.

  • Volumul eritrocitar mediu (VEM, MCV)= hematocrit/ nr. Eritrocite – valori normale: 80-98fL.

  • Hemoglobina eritrocitara medie (HEM, MCH)= hemoglobina/ nr. Eritrocite – valori normale: 27-33pg.

  • Concentratia medie de hemoglobina eritrocitara (CHEM, MCHC)= hemoglobina/ hematocrit – valori normale: 31-35g/dl.

 

Articol de

Cazaceanu Elena Oana

Medic Specialist Medicina de Laborator

Doctor in stiinte Medicale