AKH Professional Klinic

Excelenta in Servicii Medicale

Leucocitele

Leucocitele sau globulele albe (WBC = white blood cells) sunt celule ale sistemului imunitar care apără organismul de boli infectioase și corpuri străine. Există mai multe tipuri de leucocite, toate fiind produse de celule din maduva osoasa. Leucocitele se găsesc în tot corpul, inclusiv în sange și în sistemul limfatic.

Leucocitele se impart in:

  • granulocite, celule care contin granulatii in interiorul citoplasmei: neutrofile, eozinofile si bazofile

  • si celule fara granulatii: limfocite si monocite.

Neutrofilul segmentat este elementul final, matur al seriei granulocitare si isi incepe adevarata activitate fiziologica atunci cand pararseste circulatia sanguina, trecand in tesuturi. Supravietuirea neutrofilelor in tesuturi este aproximata la 4-5 zile. Functia pricipala a neutrofilelor este de aparare a organismului contra infectiilor prin fagocitarea germenilor microbieni. Acest proces complex reprezinta prima linie de aparare a organismului.

Eozinofilele reprezinta un grup distinct, morfologic si functional de granulocite. Morfologic se disting de celelalte elemente ale seriei granulocitare prin granulatiile intracitoplasmatice specifice: mari, egale intre ele, rotunde, colorate in rosu-portocaliu. Din punct de vedere functional, eozinofilul este o celula fagocitanta.

Bazofilele sunt granulocite ale caror granulatii au dimensiuni si forme variate, colorate in albastru-violet. Rolurile fiziologice nu sunt complet cunoscute; bazofilul este capabil de fagocitoza; evenimentul cel mai important il reprezinta degranularea – cu importanta practica in diagnosticul unor stari alergice.

Limfocitele, care reprezinta in jur de 25% din leucocitele sangelui circulant, sunt celule mici, rotunde, cu o lunga durata de viata, in cursul careia isi pastreaza specificitatea de recunoastere si de reactie fata de antigene.

Monocitele, impreuna cu macrofagele fac parte dintr-o familie de celule inalt specializate pentru apararea organismului. Aceste celule, desi diferite ca morfologie si topografie au in comun o proprietate fiziologica, si anume: fagocitoza (capacitatea de a ingera microorganisme).

 

Articol de

Cazaceanu Elena Oana

Medic Specialist Medicina de Laborator

Doctor in stiinte Medicale