AKH Professional Klinic

Excelenta in Servicii Medicale

Vaccinarea BCG (antituberculoasa)

Bacilul Calmette-Guerin (BCG) este folosit pentru profilaxia primara a tuberculozei.
Conform programului national de vaccinari se administreaza tuturor nou-nascutilor inca din maternitate.Acest vaccin intra in categoria vaccinurilor vii atenuate fiind obtinut pornind de la o cultura de Mycobacterium bovis.
Vaccinarea BCG reduce la jumatate riscul de tuberculoza dar rata de protectie variaza in diverse regiuni ale globului intre 0 si 80 % in functie de prevalenta bolii si de eficacitatea vaccinarii. In SUA nu se mai foloseste vaccinarea BCG de rutina datorita scaderii numarului cazurilor de tuberculoza.
Vaccinarea presupune administrarea a 0,1 ml din suspensia vaccinala intradermic, in regiunea deltoidiana (1/3 medie brat stang , fata postero-externa) la nou-nascuti cu greutate normala la nastere incepand din zilele 4-7 de viata pana la 2 luni, daca se poate chiar in maternitate. La persoanele care nu prezinta in decurs de 6 luni o cicatrice post-vaccinala mai mare de 3 mm se recomanda revaccinarea.
Contraindicatiile vaccinarii BCG includ: IDR pozitiv, SIDA, boli febrile, convalescenta dupa boli infectioase, 6 luni dupa hepatita virala, TBC activ, afectiuni dermatologice acute, graviditate, greutate sub 2500g la nastere, imunodeficiente congenitale, leucemii, limfoame, boli maligne.
Dupa vaccinare apare o umflatura ce va disparea dupa 3 minute pentru ca in urmatoarele 2 zile sa apara un eritem (roseata) indurat cu diametrul intre 3 si 8 mm. In cazul revaccinarilor nodulul se poate ulcera cu aparitia unei cruse ce va cadea ulterior. La 1-3 luni de la vaccinare poate apare o usoara adenopatie axilara (marirea ganglionilor axilari) ce nu necesita tratament.
La copiii de 13-14 ani se administreaza o noua doza de vaccin BCG daca rezultatul testarii prealabile la tuberculina este mai mic de 9 mm (negativ).
     In tara noastra, vaccinarea BCG se realizeaza la minim 30 zile distanta de alte vaccinari programate. Studiile efectuate au aratat ca nu exista efecte adverse asupra raspunsului imun la alte vaccinari administrate simultan.

 

Dr.Mircea Cazaceanu

Medic Specialist Medicina de Familie

AKH Medical - Clinica Muncii